Vergane glorie: Chocolats Louit frères , Bordeaux.

Louit Frères et Compagnie is een Frans voedingsbedrijf opgericht in 1825 en ontbonden in 1957. Paul Louit, voormalig officier in het keizerlijke leger, zoon van een koopman, opende in 1825 een kleine familiechocoladefabriek in Bordeaux. De fabricagetechnieken heeft hij waarschijnlijk geleerd tijdens een reis naar Spanje. Al snel diversifieerde hij het aanbod door andere voedingsproducten aan te bieden. De haven van Bordeaux was toen het belangrijkste aankomstpunt in Frankrijk voor exotische producten, waaronder cacao. Toen hij in 1836 overleed, nam zijn vrouw, Rose Bouvier, de zaak met haar nog jonge kinderen over en maakte het winstgevend onder de naam "Veuve Louit et Fils". In 1846 erfde Émile Louit, de oudste uit een gezin van vier jongens, het bedrijf en stichtte samen met de jongste Edouard Louit het bedrijf "Louit Frères et Compagnie". Onder deze mederegie zal het huis exponentieel groeien. In 1857 opende het bedrijf zich voor andere voedingsproducten, in de eerste plaats mosterd. Het opent vestigingen in heel Frankrijk. Tegen de jaren 1870 klom het bedrijf naar de top van bedrijven in het zuidwesten. In 1880 werd in Bordeaux een nieuwe en grote fabriek gebouwd. Het bedrijf produceert en/of verkoopt naast chocolade ook thee, tapioca, vanille, pasta, mosterd, ingeblikte vis en groenten, gepekeld fruit, soepen, enz. Een mosterd onder het merk Diaphane had een enorm succes. Het is aanwezig op alle Franse tafels en zelfs aan de Titanic-tafel. Slachtoffer van dit succes, rechtszaken aangespannen door de familie wegens imitaties, en vervalsingen zullen in heel Europa worden gevoerd. Het is een van de grote Franse bedrijven die alle promotiemiddelen hebben gebruikt, zoals verzamelingen chromo's, ansichtkaarten, posters, advertenties, enz.Kwaliteit stond hoog in het vaandel, wat blijkt uit de vele medailles die zijn gewonnen op grote tentoonstellingen - waaronder twee medailles behaald in 1867 op de Wereldtentoonstelling in Parijs -, evenals het leverancierspatent van de keizer. Van 80 mensen in 1878, zou het personeelsbestand toenemen tot 210 mensen aan het einde van de jaren 1880 en vervolgens tot 310 in 1910. Tot het begin van de 20e eeuw domineerde dit huis de chocolade-industrie in het zuiden van Frankrijk. De Tweede Wereldoorlog bracht het bedrijf een fatale klap toe vanwege de onmogelijkheid om aan grondstoffen te komen. De chocoladeproductie stopte in 1942. De erfgenamen Louit ontbonden het bedrijf in 1957. Op speciale veilingsites zijn deze chromo’s gegeerde objecten.
afb.:wikimedia
afb.:wikimedia
afb.:i.ebayimg.com

Populaire posts