De Rode Michelin, de Groene Michelin
Afbeelding Guide Michelin |
De Rode Michelin, de gids met de beste hotels/restaurants kwam er vooral om mensen aan te zetten om meer kilometers te doen en dus meer banden te verslijten. De eerste versie mikt dus vooral op mensen die onderweg overnachten. Het idee voor deze hotel-gastronomische gids kwam van André Michelin en de eerste versie kwam er bij de wereldtentoonstelling van 1900. (35 000 exemplaren gedrukt). In de eerste gidsen zit ook toeristische info.
Vanaf 1904 komt er ook een vorm van beoordeling van hotels in de gids. De kwaliteit van het restaurant wordt weergegeven met kaarsjes. Later worden schijfjes gegeven voor de kwaliteit van de gerechten (macarons) ondertussen vervangen door de Michelinsterren.
De gids werd in de beginjaren gratis gegeven aan garagisten en eigenaars van auto's al waren dit misschien niet direct dezelfde mensen die graag op restaurant gingen eten. Veel van die gratis gidsen eindigden dan ook als steun om een kastje recht te houden of om een wankel tafeltje te stabiliseren.
Daarom beslissen de gebroeders Michelin om de gids vanaf 1920 betalend te maken, gedaan met de gratis gids.
Vanaf 1926 verschijnt de eerste groene gids, waardoor de toeristische info gescheiden wordt van de culinaire gastronomische gids.
In 1940 werd Michelin zelfs beschuldigd dat hij door het maken van kaarten, gidsen (rood en groen) de blitzkrieg van de Duitsers vergemakkelijk en dus versneld zou hebben.
.