Lekkers uit het bos... Ail des Ours - Daslook

Heerlijke kruiden hoef je niet altijd ver te gaan zoeken, vooral in het Noorden van Frankrijk vind je daslook, ail d'Ours - Allium Ursinum - overal in de natuur, ergens onder bomen want het is een plant die houdt van de schaduw. 

afbeelding Wikimedia

Belangrijke opmerking: in België is het plukken van Daslook verboden, het is een beschermde plantsoort. In Frankrijk mag het wel al is het beter van daslook gewoon in je tuin te zaaien. 

Het plantje lijkt wel erg goed op het giftige 'muguetje' (Lelietje van Dalen of Meiklokje) maar bij daslook zie je de evenwijdige nerven op de bladeren en bij de muguetjes zijn er geen nerven te zien. De bloemen van beide planten zijn ook heel verschillend. 

De groene blaadjes, maar ook de stengel, de zaadjes.... zowat alles van daslook kan je eten. Je plukt de plant best als ze fris groen is, in de lente dus, liefst voor de plant gaat bloeien. Je kan ze lang bewaren door ze in te vriezen, maar koken en steriliseren lukt ook. Daslook vervangt in veel gerechten de look. Daslook kan gebruikt worden als basis voor 'pistou' - een mengsel van basilicum, zout, olijfolie en knoflook die je hier kan vervangen door daslook. De zaadjes kan je inleggen als kappertjes.



Populaire posts