Bayonne ,hoofdstad van de chocolade in Frankrijk.(64100)

Automatisch denken we al aan gedroogde ham wanneer Bayonne vermeld wordt maar ze hebben daar nog een kroonjuweel:CHOCOLADE. Bayonne, vier eeuwen lang hoofdstad van de chocolade, zoals trots op borden staat bij elke ingang van de stad? Het is te danken aan de Portugees-Joodse emigranten die, op de vlucht voor de Inquisitie in de 16e eeuw, hun toevlucht zochten in Bayonne. Onder hen meester-chocolatiers met kostbare knowhow. Het was helemaal aan het begin van de 17e eeuw dat de Portugese joden, buiten de wallen verdreven, zich vestigden in Saint-Esprit, op de rechteroever van de Adour. Onder deze diaspora bevinden zich handelaren, die in contact staan ​​met talrijke handelsposten in Zuid-Amerika en Spanje en die de sleutels tot de aanvoer van cacaobonen beheersen. Maar er zijn ook mensen die ingewijd zijn in de “apothekerswetenschappen” die verband houden met de geneeskrachtige eigenschappen van cacao, genaamd “chocolademakers”… deze ambachtslieden brachten de geheimen en technieken van het maken van chocolade naar Bayonne. Eerst gereserveerd voor een sociale elite en prestigieuze geschenken voor belangrijke persoonlijkheden die door Bayonne trokken, wordt chocolade geleidelijk overgenomen door de hele Bayonne-samenleving en de regio. Het was in 1670 dat het woord ‘chocolade’ voor het eerst ‘officieel’ verscheen in de archieven van de stad Bayonne. Als teken dat chocolade al een luxeproduct is, biedt het 'korps' van de stad 12 kg chocolade aan aan 'personen van aanzien' die door Bayonne reizen. In de loop van de tijd verschenen er echte dynastieën van chocolatiers. Bayonne-chocolade wordt snoep, gebak of ijs, wordt populairder en wordt geëxporteerd naar heel Frankrijk en zelfs Europa. Bayonne profileert zich als chocoladestad, zowel door de kwaliteit van het product als door het aantal chocolatiers. En sinds 1825 wordt Bayonne-chocolade beloond met verschillende patenten en medailles die de unaniem erkende kwaliteit ervan erkennen. In die tijd had de chocoladeproductie zich al verspreid naar vele steden in Baskenland: Biarritz, Cambo, Charritte-de-Bas, Espelette, Hasparren, La Bastide-Clairence, Saint-Etienne-de-Baïgorry,Saint-Jean-Pied-de-Port,SaintPalais en Ustaritz. In 1854 waren er 32 chocoladefabrikanten in Bayonne. Meer dan 400 jaar geschiedenis verbindt deze stad met chocolade en in die zin heeft Bayonne al vier eeuwen lang de titel ‘eerste chocoladestad’ van Frankrijk verdiend. Tegenwoordig minder belangrijk dan vroeger maar er werd niet ingeboet op kwaliteit.
afb.:wikimedia

Populaire posts